Service og vedligehold

Hjem-RÅD & VEJLEDNING-Service og vedligehold

Service og vedligehold – Trailer Serviceeftersyn

Et servicetjek er ikke kun noget, du får udført på din bil. Det er lige så vigtigt at få tjekket din trailer, for den har jo også både elsystem, lygter, hjullejer, bremsesystem osv. Selvom du ikke bruger din trailer så ofte, vil forskellige fejl og skader alligevel kunne opstå, og det sker uanset om du har købt en billig eller en dyr trailer. Tænk f.eks. bare på tilirrede el-forbindelser, rust diverse steder, dæk som bliver møre og bremser som hænger. Det vigtigste er din sikkerhed i trafikken – også når du har traileren bagpå.

Der er mange små ting, du selv kan holde øje/kontrollere med i forhold til din trailer, men der vil også være ting, som du bør lade et autoriseret Brenderup serviceværksted efterse for dig som f.eks. reparation af bremsesystem og udskiftning af hjullejere.


Et Servicetjek hos Kondal opdeles for
overskuelighedens skyld i henholdsvis

  • Ubremsede trailererust
  • Bremsede trailere

Ud over disse to kategorier af trailere kan der være visse kontrol-procedurer for specielle trailertyper som f.eks.  trailer med tip og materieltransportere mm.  I skemaerne på denne side kan du se, hvor der bør gennemføres og hvornår, og er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os og høre nærmere


Vedligeholdelse og justering af bremser

Bremserne på din trailer kræver jævnligt vedligeholdelse og justering. vi råder altid til, at reparation og justering af bremser kun foretages af fagfolk, der ved, hvad de har med at gøre. Dine bremser på din trailer er særdeles vigtig i forhold til din egen og andres sikkerhed i trafikken.

En justering eller kontrol af bremserne på din trailer foretages på følgende måde
Adgang til sikringsmøtrikken fås ved at afmontere navkapslen. Sikringsmøtrikken afmonteres. Herefter afmonteres bremsetromlen, og vi har nu adgang til bremsebakker, fjedre, justerbolte m.v. Når den indvendige inspektion og eventuel afrensning og smøring er gennemført, er det meget vigtigt, IKKE at genanvende den yderste navmøtrik men at erstatte denne af en ny, original møtrik og fastspænde med en momentnøgle.
Tilspændingsmomentet for navmøtrikken er 28-30 kgm.
Justering
Justeringen foretages fra bagsiden gennem et hul i ankerpladen. Belægningssliddet udlignes ved at justere bremsebakkerne. Løft traileren, så hjulene er frie. Løsn håndbremsen og stram derefter på justeringsmøtrikken i hjulbremsen, så bremsebakken ligger helt an mod bremsetromlen. Bremsen skal føles som om “den hænger”. Herefter Løsnes justeringsmøtrikken 7-9 hak, så bremsetromlen går/drejer frit. Kuglemøtrikken på bremsestangen justeres derefter, så der er ca. 45mm. spil/frigang i påløbet.
Vi anbefaler, at et bremseeftersyn og justering foretages for hver 10.000 km eller minimum en gang om året, -alt efter hvad der kommer først.
Hjullejer
De fleste trailere er i dag udstyret med vedligeholdelsesfrie lejer, som fra fabrikken er smurt med den rigtige fedtmængde. Det er derfor ikke længere nødvendigt at kontrollere lejets fedtmængde, dog er der visse undtagelser afhængig af hvilken akseltype traileren er udstyret med.
Spørg altid din forhandler til råds. Hvis lejet bliver beskadiget, skal hele bremsetromlen udskiftes, da lejet er integreret i bremsetromlen.
Sporing (hjulvinkler)
Kontrol af hjulvinkler og sporing bør kun gøres, hvis der opstår unormalt dækslid. Kun enkelte akseltyper er konstrueret med henblik på justering.


Pleje af sidematerialer

Træ- / Finérsider
Til Brenderup trailere med finérsider er der anvendt førsteklasses vandfast finér, som er fenolbehandlet og dermed næsten vedligeholdelsesfrit. Efter nogen tid kan finéren dog blive lidt mat. Den bedste måde at få glansen frem igen, er ved at tilføre træet syrefri olie eller en blanding af rå linolie og terpentin i forholdet 1:1. Olien påføres træet i rigelig mængde, og efter ca. 15 min aftørres den overskydende olie med en tør klud.106790_Front_BR_P_PR_CE100035_004

Serie 2000 trailere og hestetrailere er udstyret med en ny type finér, der er belagt med ppl-film, som er vand- og smudsafvisende. Denne type finer er normalt ikke vandsugende og kræver ingen speciel vedligeholdelse.

Aluminiumsider
Aluminiumsiderne kræver næsten ingen vedligeholdelse. Undgå rengøring med stærkt alkaliske rengøringsmidler, da disse reagerer kemisk med aluminium. Den flotte finish bevares bedst ved anvendelse af autovoks.

Galvaniserede stålsider
Galvaniserede dele har brug for at blive ‘iltet’, inden galvaniseringen er en effektiv rustbeskyttelse. Galvaniseringen er først helt effektiv og afsluttet, når metallet er blevet mat.

Trailerens el-system
Husk altid at kontrollere lyset på din trailer. Det er naturligvis vigtigt for trafiksikkerheden, at lys og lygter på din trailer fungerer, som det  skal, når traileren er koblet på bilen.

Husk altid at kontrollere, at alt lys virker på din trailer, inden du kører afsted. Få eventuelt hjælp fra en medpassager til at se, om lamperne lyser, når du træder på bremsen osv. Prøv også gerne flere funktioner samtidig (f. eks. blinklys og stoplys). Dette vil eventuelt afsløre, om der er dårlig stelforbindelse i trailerens el-system.

Husk også at du endelig IKKE må trække i kablet, når du kobler fra, men altid skal tage fat i stikket. Har du alligevel været uheldig, er der hjælp at hente nedenfor.

7 polet stik på en Brenderup trailer
Sådan her er ledningerne forbundet i det 7-polede stik på en Brenderup trailer:

Pos. 1 L
GUL
Blinklys, venstre
Pos. 2 54G
BLÅ
Fri / tågebaglys
Pos. 3 31
HVID
Stel
Pos. 4 R
GRØN
Blinklys, højre
Pos. 5 58R
BRUN
Højre baglygte, pos. lys, nr. pl. lys
Pos. 6 54
RØD
Stoplys
Pos. 7 58L
SORT
Venstre baglygte, pos. lys, nr. pl. lys.

 

13-polet stik på en Brenderup trailer
Sådan her er ledningerne forbundet i det 13-polede stik på en trailer:

Pos. 1 GUL Blinklys, venstre
Pos. 2 BLÅ Fri / tågebaglys
Pos. 3 HVID Stelledning, (for pos. 1 – 8)
Pos. 4 GRØN Blinklys, højre
Pos. 5 BRUN Højre baglygte, pos. lys, nr. pl. lys
Pos. 6 RØD Stoplys
Pos. 7 SORT Venstre baglygte, pos. lys, nr. pl. lys.
Pos. 8 GRÅ Baklygte
Pos. 9 BRUN/BLÅ Strømforsyning  (konstant +)
Pos 10 BRUN/RØD Ladeledning (tændingsstyret +)
Pos. 11 HVID/RØD Stelledning for ladeledning (for pos. 10)
Pos. 12 FRI
Pos. 13 HVID/SORT Stelledning for konstantstrøm (for pos. 9)

 


 

Hjul, dæk og dæktryk
Husk altid at kontrollere dæktryk på din trailer, før du læsser og kører.
Hvis du kun bruger din trailer et par gange om året, er det ekstra vigtigt, at du kontrollerer dæktrykket på din trailer, før du kører afsted, således dækkene ikke slides for hurtigt, og så du ikke sætter din sikkerhed på spil i trafikken.

I tabellen herunder finder du det rigtig dæktryk for den dækstørrelse, som din trailer er monteret med. Hvis din trailer skal opbevares på ubestemt eller i længere tid, anbefaler vi altid, at traileren “klodses op”. Det vil sikre, at du ikke får “bulede” dæk. Hjulboltenes tilspændingsmoment bør være 110-120 Nm. (11-12 kgm)

 
DÆKSTØRRELSE  MAX BELASTNING PR DÆK I KG 
  1. I BAR/PSI
145/80R13 387 3,0 / 44
145/80R13 RF/XL 425 3,4 / 49
155R13C6 515 3,5 / 51
155R13C8 600 4,5 / 65
165/80R13 487 3,0 / 44
185/70R13 530 3,0 / 44
185/70R13 RF/XL 600 3,4 / 49
185/65R14 530 3,0 / 44
195/70R14 615 3,0 / 44
195/70R14 RF/XL 710 3,4 / 49
205/70R14 690 3,0 / 44
195/65R14 580 3,0 / 44
185R14C8 850/900 4,5 / 65
195/65R15 615 3,0 / 44
205/65R15 RF/XL 775 3,4 / 49
195/50R13 900 6,5 / 94
500X10 6C 437 3,5 / 51

 


Skal du have ny Brenderup trailer?Kenneth Kondal Trailercenter

Om du er på udkig efter en ny Brenderup trailer eller mangler råd og vejledning, står vi altid klar til at hjælpe dig.
Hos os kan du booke en tid til en fremvisning af en bestemt trailertype/model og/eller en generel snak om dine behov og ønsker, eller du er naturligvis også velkommen til at svinge ind forbi os uden en aftale.

Skal du købe trailer for første gang, hjælper vi dig naturligvis også gerne at blive klog på reglerne på området f.eks.

  • Hvilken størrelse trailer må din bil trække?
  • Hvordan er det nu lige med kørekortreglerne?

Book din tid til en fremvisning allerede i dag. Det er gratis og ganske uforpligtende.
Kondal Trailercenter – det er her, du får den gode trailersnak ….