Alt der er værd at vide om din bådtrailer

Indhold

1. Ophalervogne eller indregistrerede bådtrailere?
2. Bådens vægt og længde er afgørende
3. Korrekt indstilling af din bådtrailer
4. Fastsurring af din båd
5. Søsætning af båden
6. Optagning af båden
7. Vinteropbevaring af båd og bådtrailer
8. Årligt servicecheck


Ophalervogne eller indregistrerede bådtrailere?

Har du brug for at køre på vejene med en bådtrailer eller bruger du kun ophalervogn i sommerhus eller i samme havn? En ophalervogn må ikke på noget tidspunkt køres på vejene. Dette gælder heller ikke ved lave hastigheder eller med advarselstrekant.

Skal du derfor transportere din båd på vejene, skal du altid vælge en indregistreret bådtrailer. Har du derimod kun behov for at transportere din båd fra stranden op til fx sommerhuset, eller ligger din båd altid i samme havn, vil en ophalervogn være et godt alternativ til en bådtrailer.

Bådens vægt og længde er afgørende

Ved køb af ny bådtrailer er bådens længde og vægt afgørende for hvilken bådtrailer du har behov for
Ved køb af ny bådtrailer til motorbåde er der 2 parametre, der afgør, hvilken bådtrailer eller ophalervogn du har behov for:

  • Bådens vægt
  • Bådens længde

For sejlbådstrailere er længden ikke afgørende, da sejlbådens vægt ligger placeret i kølen. Spørg altid din bådforhandler til råds.

Bådens vægt er afgørende
Vægten på din båd er afgørende for hvilken bådtrailer du skal vælge. Vægten, som opgives på traileren, er tilladt totalvægt. Det betyder, at bilen må trække trailer+båd+ brændstof+udstyr op til den vægtgrænse, som er opgivet på trailerens vægttavle.

En bådtrailer med en tilladt totalvægt på eksempelvis 750 kg er dimensioneret til at trække en båd med motor og udstyr på ca. 500 kg. Du skal derfor undersøge, hvad din båd vejer.
Selve bådens vægt opgives altid af bådfabrikanten. Er du i tvivl om totalvægten, vil vi anbefale at foretage en kontrolvejning f.eks. hos en offentlig vejerbod. Hertil skal lægges vægten på motoren. Det er dog vigtigt at tage hensyn til, at du har lidt udstyr med ombord. Påregn at tanken er fuld. Det kan nemlig godt betale sig, da benzinen er noget billigere ved en tankstation end på marinaen.

Skal du kun transportere båden over korte afstande kan du nøjes med en bådtrailer som har en “marginal” kapacitet. Har du behov for at køre båden over længere afstande, kan det anbefales at købe en bådtrailer, som er en anelse “overdimensioneret”, da det giver bedre køreegenskaber, større tryghed og længere levetid på traileren. Det giver dig desuden mulighed for at bruge båden til at transportere mere udstyr til turen.

Længden på båden er ligeledes afgørende
Den anden faktor, som afgør hvilken bådtrailer du skal vælge, er længden på båden. Du skal derfor finde bådens totallængde. For at beskytte din båd bedst muligt under transport, og undgå overbelastning af skroget, er det vigtigt, at traileren ikke er for kort. Ifølge bådfabrikanterne må afstanden fra bagerste kølrulle til enden af skroget maksimalt være 80 cm.

Korrekt indstilling af din bådtrailer

Her finder du en grundig gennemgang af indstillingsmulighederne på din bådtrailer.

Det kan tage lidt tid at indstille bådtraileren korrekt første gang, men den anvendte tid vil du spare igen mange gange, da fremtidige af- og pålæsninger vil gå hurtigt og problemfrit. Din Brenderup-forhandler hjælper dig gerne med råd og vejledning. Hvis indstillingen kræver, at akslen skal flyttes, skal bremsestangen justeres. Det er vigtigt, at traileren passer til båden og er korrekt indstillet. Båden er stærkest i kølen, og bør derfor hvile på kølen.

Begynd med spiltårnet
Vinklen på spiltårnet indstilles efter at få et lige og uhindret træk i spilstroppen/båden. (3) Spiltårnet kan justeres frem og tilbage, op og ned, ligesom vinklen i forhold til båden kan indstilles. Placering af tårnet bestemmer hvor stort kugletrykket bliver. Kugletrykket fortæller hvor mange kilo, som hviler på anhængertrækket. Det er vigtigt, at kugletrykket hverken bliver for højt eller for lavt. Er kugletrykket for højt, skal båden placeres længere tilbage på traileren. Dette gøres ved at rykke spiltårnet tilbage på traileren væk fra bilen – og omvendt, hvis kugletrykket er for lavt. Er kugletrykket for lavt bliver traileren meget levende at køre med, og kan let komme i slinger.

Justering af kølrullerne
For at undgå overbelastning af bådskroget og lette læsning/aflæsning af båden, er det vigtigt, at båden står på kølrullen og støttes af siderullerne/superrullerne.

Når båden har fået den rigtige placering på traileren er turen kommet til at justere kølrullerne op og ned, således at vægten fordeles jævnt på kølrullerne. Båden trækkes op på traileren med spillet. For at opnå lavest mulige tyngdepunkt, skal afstanden mellem bådens skrog og skærmen skal være så lille som mulig, gerne 20-30 mm. Af æs evt. båden igen og juster kølrullen til korrekt højde. Hvis bådens konstruktion ikke gør det muligt at få båden til at hvile på kølrullen, anbefaler vi at montere bådtraileren med et kølrulleforhøjningskit eller evt. trinkølsatsen, hvor kølrullen er ca. 8 cm højere end standard kølrullerne.

For trailere uden superruller er det også muligt at montere en lige tværbom (2), der øger højden med ca. 10 cm. (28648 til 8116 – 8118 – 8120 og 29539 til 8122). Trinkølsats 29592 (4) Kølrulleforhøjningssats 26751 (5) (Kølrullerne er ikke inkluderet i kølrulleforhøjningssatsen)

Indstilling af sideruller
Til sidst er turen kommet til siderullerne. Der er vigtigt, at siderullerne kun støtter båden og ikke bærer vægten af båden. Der findes to typer af sideruller, almindelige ruller med henholdsvis 1 eller 2 ruller samt superruller.

Almindelige ruller
Som udgangspunkt monteres de bageste sideruller så langt bagud på chassiset som muligt, de forreste sideruller placeres, hvor de yder båden den bedste støtte. Højden på siderullerne i laveste position.

Juster siderullerne så de støtter båden. Båden rettes op med siderullerne. Afstanden fra skroget og ned til skærmen skal være ens i begge sider. Brug evt. en donkraft til at løfte siderullerne på plads. Siderullerne må under ingen omstændigheder løfte båden af kølrullen.

Superruller
Er bådens agterskrog fladt, monteres superrullerne som udgangspunkt så tæt på chassiset som muligt, og kølrullerne justeres op omkring øverste position. De forreste sideruller placeres, hvor de yder båden den bedste støtte og i laveste position. Står båden fortsat ikke på kølen, anbefales trinkølsatsen eller kølrulleforhøjeren som beskrevet ovenfor.

Træk båden op med spillet og kontroller, at båden står på kølen. Afstanden mellem bådens skrog og skærmen skal være så lille som mulig, gerne 20-30 mm. Aflæs evt. båden igen og juster kølrullen til korrekt højde. Indstil evt. den forreste kølrulle omkring højeste position, så båden hælder en anelse bagover. Det får som regel bådens hæk til at hvile på kølrullen.

Når afstanden mellem skærm og bådskrog er korrekt, rettes båden op med superrullerne. Til sidst indstilles de forreste sideruller, der justeres op til bådskroget som beskrevet ovenfor. Anvend evt. en donkraft.

Fastsurring af din båd

Det er vigtigt, at båden er godt sikret på traileren under transporten. I bådens trækøje, skal der monteres en kæde som gøres fast i spilstanderen (1). Herudover skal båden fastsurres til traileren. Benyt originale Brenderup spændstropper (2), de er lette at stramme og evt. efterjustere. Anvend også Brenderup’s surringsøjer (3), der boltes fast på bådtrailerchassiset, præcis hvor der er behov for dem. Korrekt fastsurring af båden sker ved, at båden surres fast i hvert hjørne, i alt 4 spændestropper. (4+5).

Søsætning af båden

Guide til søsætning af motorbåde

  1. Frakobl ledningsstikket og placer det i stikholderen.
  2. Fjern lystavlen. Lystavlen kan evt. opbevares i bilen under sejlturen. Husk, at skubbe teleskop stængerne til lystavlen på plads inden båden søsættes.
  3. Alle spændestropper rundt om båd og trailer skal afmonteres.
  4. Sæt en fortøjning i bådens stævn, så den ikke flyder væk, når du har sat den i vandet.
  5. Det er en god idé at fastgøre fendere på den side af båden, hvor man vil fortøje.
  6. Husk at bådmotoren skal være hævet, så den ikke støder mod bunden, når båden rulles af traileren.
  7. Bak traileren i vandet. For at undgå at få vand i bremser m.m., skal man kun køre i vandet til fælgkanten på hjulet.
  8. Træk håndbremsen inden båden rulles af traileren.
  9. Rul båden i vandet.
  10. Husk at sætte en lås på traileren, så den ikke bliver stjålet, mens du er på sejltur.

Optagning af båden

Guide til optagning af motorbåde

  1. Sørg for at motoren er hævet.
  2. Bak traileren ned i slæbestedet. Stop når fælgkanten når vandet.
  3. Træk båden, så den ligger med stævnen mod de bageste kølruller og montér spilkrogen. Sørg for at alle ruller vender rigtigt.
  4. Både bil og trailer skal være bremset forsvarligt
  5. Båden trækkes op med spillet.
  6. Sørg for at bådens stævn hviler sikkert i stævnstøtten. Ved opkørsel, husk at slække håndbremsen på traileren.
  7. Lystavlen sættes på igen. Husk at sætte stikket i lystavlen.
  8. Båden surres godt fast til traileren, inden der køres videre.

Vinteropbevaring af båd og bådtrailer

Det er vigtigt, at bådtraileren opbevares korrekt henover vinteren.

For at beskytte næsehjulet, aksler, hjul m.m. er det en god idé at klodse traileren op, hvis båden skal stå på traileren hele vinteren. Inden båden trækkes op kontrolleres rullerne for skader.

Deformerede ruller udskiftes. Check også, at rullerne kan dreje rundt. Bremserne tjekkes også efter. Låser traileren i bremserne, er bremsekablerne sandsynligvis rustet fast. Undgå at vinteropbevare traileren med håndbremsen trukket. Brenderup anvender i dag kun rustfrie bremsekabler på Brenderup Premium bådtrailere. Kablerne er blå, og kan problemfrit anvendes på ældre Brenderup bådtrailere.

Man kan altså problemfrit opgradere sin bådtrailer med disse nye kabler. Når båden står på traileren i længere tid er det en god ide, at montere støttepuder på traileren, som skrues op imod bådens skrog. Støttepuderne aflaster båden på traileren.

Bemærk, der kan fås forskellige låse til bådtraileren, der beskytter imod tyveri.

Årligt servicecheck

Husk at få din bådtrailer efterset af din lokale Brenderup forhandler.

Når du skal have båden op af vandet til vinterklargøring vil vi anbefale at du får din bådtrailer efterset af din lokale Brenderup bådtrailerforhandler og at få et stempel i din servicehåndbog. Brenderup tilbyder 5 års garanti på lejer, påløbsbremse og aksler på alle bådtrailere og bådophalervogne med Knott aksler: Model 8116 – 8118 – 8120 – 8220 – 8122 – 8222 – 8224 – 8226 – 8030 og bådophalervogne 8016 – 8018 – 8022 – 8026.

Forudsætningen for opretholdelse af garantien er, at traileren skal have et årligt serviceeftersyn, alternativt efter 10.000 km, hvor ovennævnte komponenter kontrolleres hos en af Brenderups forhandlere. Det er også en god ide at få bremserne efterjusteret én gang om året. Få dette gjort, når båden alligevel skal til service.

Udgifter til serviceeftersyn er ikke inkluderet i trailerens udsalgspris.

NB! Husk at få din forhandler til at sætte et stempel, underskrift og dato i brugerhåndbogen for at kunne opretholde den udvidede garanti på bådtraileren. Stamkortet er dokumentation for, at serviceintervallerne er overholdt.

Vores serviceværksted klarer alle typer af service og reparationer, og vi giver altid et komplet servicetjek.
Vi er naturligvis specialister på Brenderup trailere, men vi servicerer også andre trailermærker.