når du skal køre med trailer

Lovforhold

Herunder kan du læse omkring de forskellige lovforhold, som du bør have for øje, når du skal køre med trailer. Reglerne er sammensat for at højne trafiksikkerheden, så vi anbefaler, at du sætter dig ind i de forskellige regler, der er her på området.

Kørekortregler

  • Må bilen trække traileren?
  • Skal jeg bruge kørekort B eller B/E, når jeg kører med trailer?

Find registreringsattesten til din bil og kig på tallene for trailerens totalvægt og egenvægt/køreklar vægt. Herefter kan du beregne, om du skal have kørekort B eller B/E.

Hvor meget må du køre med?
Almindeligt kørekort = B
Trailerkørekort = B/E

Selvom en bil er godkendt til en angiven koblingsvægt, må den gerne trække en trailer, der er godkendt til en større totalvægt. Det handler om den faktiske vægt.

Trailerens totalvægt er som hovedregel uden betydning. Det er den faktiske vægt, der betyder noget; egenvægt + last. Trailerens faktiske totalvægt må ikke overstige bilens koblingsvægt. Du må gerne køre med en 2700 kg trailer, selvom bilen kun må trække 2000 kg så længe, at trailerens faktiske totalvægt ikke overstiger 2000 kg.

Hastigheder
– max 80 km/t uden for byzone
– max 80 km/t på motorvej
Vær obs på den nye TEMPO100-Godkendelse

Overhalingsforbud
Overhalingsforbud på bl.a. motorvejsstrækninger gælder også for køretøjer med trailer.

Ophold i traileren
Det er ulovligt (og farligt) at opholde sig i en trailer under kørsel.

Kaskoforsikring
Glem ikke at forsikre din trailer, når du forsikrer din bil. Med en trailerforsikring er du godt sikret i tilfælde af kørselsuheld, brand, tyveri mm. Hos Kondal Trailercenter tilbyder vi en 3-årig kaskoforsikring. Husk at høre mere om den, når du handler trailer hos os.

Få styr på trailerreglerne for personbiler

En trailer er rigtig nyttig, hvis du skal fragte større gods, end der kan være i din bil, men at køre med trailer er mere indviklet end som så. Du skal have styr på bilens tilladte påhængsvægt, trailerens vægt og tilladte last, samt dit kørekort. Hvis ikke du har styr på alle disse informationer og sørger for at overholde reglerne, kan du risikere en stor bøde. Her får du et kort overblik over reglerne, når du kører personbil med påhænget trailer.

Bilens tilladte påhængsvægt
Inden du fragter genstande med trailer, skal du først tjekke, hvor mange kilo bilen er godkendt til at må køre med. Den størst tilladte påhængsvægt for personbiler er 1.500 kilo. Hvis din bil for eksempel må trække 1.000 kilo, og din trailer har en tilladt totalvægt på 1.100 kilo, samt en egenvægt på 800 kilo, må du altså kun læsse traileren med 200 kilo, således at den ikke overstiger bilens tilladte påhængsvægt på 1.000 kilo, selvom traileren er godkendt til mere.

Du finder bilens tilladte påhængsvognsvægt på bilens registreringsattest, som står angivet som påhængsvognens faktiske vægt. Du kan også finde de nødvendige informationer om en indregistreret bil på Tjekbil, hvor den tilladte påhængsvægt står under betegnelsen “Totalvægt påhæng”.

I visse tilfælde kan du få hævet den tilladte påhængsvægt, men det kræver, at importøreren af bilen giver tilladelse til det. Sommetider vil en sådan tilladelse være betinget af, at bilens totalvægt nedsættes.

Trailerens vægt
Når du skal leje en trailer, er det vigtigt at finde ud af, hvor meget traileren er godkendt til at blive fyldt med. Det er derfor afgørende, hvad du skal bruge traileren til at fragte, så du ved, hvor stor en trailer du har brug for. Du må gerne køre med en trailer, som har en højere tilladt totalvægt end det, bilens tilladte totalvægt og koblingsvægt angiver, så længe den faktiske totalvægt af traileren ikke overstiger det, bilen er godkendt til. Dette er dog kun gældende i Danmark, så hvis du skal køre med trailer i udlandet, bør du tjekke deres regler for trailerkørsel først.

Førerens kørekort
Som fører er kategorien af dit kørekort også afgørende for, hvor meget du må køre med. Du kan opleve, at bilen er godkendt til at køre med tungere læs, end dit kørekort tillader dig at køre med. Er trailerens tilladte totalvægt på 750 kilo eller derunder, må du gerne køre bilen, så længe du har et B-kørekort, og bilen er godkendt til det.

Har du et B-kørekort, som er kørekort til almindelig personbil, og overstiger anhængerens totalvægt de 750 kilo, må du køre med enhver trailer, så længe summen af bilens tilladte totalvægt og trailerens tilladte totalvægt ikke overstiger 3.500 kilo. Har du et køretøj, der samlet vejer 2.000 kilo og en trailer med en totalvægt på 1.600 kilo, må du altså ikke være fører af køretøjet med et B-kørekort, da bilen og anhængerens samlede totalvægt ligger på 3.600 kilo.

Med et B+ kørekort, som er kørekort til mellemstore vogntog, må du være fører af en bil med trailer, hvis totalvægten er op til 4.250 kilo. Dette er også gældende, hvis anhængerens totalvægt overstiger 750 kilo.

Et trailerkørekort med kategorien B/E giver du ret til at køre med op til 7.000 kilo. Anhængerens faktiske totalvægt må dog ikke overstige 3.500 kilo.

Skal du bruge et trailerkørekort, anbefaler vi Ibsens køreskole, ved Frank Ibsen. Følg linket.

 https://ibsens-trafikskole.dk/koerekort/trailer/

Hvad koster det at bryde reglerne for trailerkørsel?

Bryder du reglerne for kørsel med trailer, kan du risikere at skulle betale en stor bøde. Har du B-kørekort, men kører personbil med en trailer, som kræver B+ eller B/E-kørekort, koster det typisk 2.000 kroner i bøde.

Er traileren blevet lastet for meget, så den faktiske totalvægt overskrider den tilladte for enten trailer eller bil, vil bødesatsen lyde på 75 kroner per procent overvægt til føreren og/eller 150 kroner per procent overvægt til brugeren eller ejeren. Den udstedte bøde vil endvidere blive rundet op til nærmeste beløb, der er deleligt med 500 kroner. Er det ikke første gang, du bliver snuppet med en overlæsset trailer, vil bøden blive forhøjet med 300 kroner per fortilfælde, inden bøden rundes op til nærmeste delelige beløb med 500 kroner.

En overlæsset trailer kan også medføre en betinget eller ubetinget frakendelse af dit kørekort, hvis politiet vurderer, at der var stor risiko for at forholde skade.

BRUG FOR RÅD?

Om du er på udkig efter en ny Brenderup trailer eller mangler råd og vejledning, står vi altid klar til at hjælpe dig.

Hos os kan du booke en tid til en fremvisning af en bestemt trailertype/model og/eller en generel snak om dine behov og ønsker.

Skal du købe trailer for første gang, hjælper vi dig naturligvis også gerne at blive klog på reglerne på området f.eks.

  • Hvilken størrelse trailer må din bil trække?
  • Hvordan er det nu lige med kørekortreglerne?
  • Hvad er forskellen på en dyr trailer, en billig trailer, en Brenderup trailer og en af de andre varianter af trailere?

Er du på udkig efter et godt tilbud?